.

Predstavljeni novi studijski smjerovi Sveučilišta "Vitez"

22 Srpanj 2019

Sveučilište "Vitez" je organiziralo konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni novi studijski smjerovi Fakulteta Sveučilišta "Vitez".

Novi studijski smjerovi su:

– Poslovna informatika (Fakultet poslovne ekonomije)

– Kozmetologija (3+2) i (4+1) ( Fakultet zdravstvenih studija)

– Sigurnost i kriminalistika kao i Forenzične znanosti (Fakultet pravnih nauka)

Dekanesa Fakulteta poslovne ekonomije, prof. dr. Jamile Jaganjac, objasnila je razloge otvaranja novog smjera Poslovna informatika“:

„Prateći povratne informacije tržišta rada i naših diplomiranih studenata, uočili smo potrebu za obogaćivanjem ponude obrazovnih profila, koji će posjedovati kombinirane kompetencije, znanje i vještine iz oblasti poslovne ekonomije i informacijskih tehnologija koje su sastavni dio poslovanja u svim sektorima.

Potražnja za ovim profilom je naročito izražena u bankarskom sektoru, sektoru osiguranja, javnom sektoru, obrazovnom sektoru, ali i svim drugim sektorima u kojima se osuvremenjuju poslovni procesi putem IT-a.

Objedinjavanjem informatičkih, menadžerskih i poslovno-ekonomskih znanja studentima omogućavamo da odgovore na sve veću potražnju za ovim profilima, ali i da samostalno pokrenu svoje biznise ili vode projekte.“

Briga o zdravlju i izgledu kože postala je sastavni dio života velikog broja, ne samo mladih, nego cjelokupnog stanovništva. Dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija , prof. dr. Amra Džanković Macić, je pojasnila da je upravo to i bio razlog uvođenja novog studijskog smjera Kozmetologija kojim se želi omogućiti studentima da usvoje temeljna znanja koja će im osigurati razumijevanje stručnih sadržaja i usvajanje znanja o funkciji čovjekovog tijela, patološkim i patofiziološkim procesima koji se održavaju na koži, poremećajima hormonske regulacije, upalnim procesima, imunološkim mehanizmima, fizičkim i hemijskim oštećenjima i poremećajima u strukturi i funkciji tkiva, vještinama primjene fizikalnih metoda terapije (elektroterapija, termoterapija, krioterapija, hidroterapija, fangoterapija, aktinoterapija) i drugih metoda. Usvajanjem znanja o lijekovima, njihovim osobinama i djelovanjem kao i neželjenim učincima, njezi zdrave kože, preparativne, dekorativne i medicinske kozmetike te preparata za osobnu higijenu kao i neželjenih učinaka na kožu. Ovaj studijski smjer je uveden na prvom i na drugom ciklusu studija Fakulteta zdravstvenih studija.

Prof. dr. Hadžib Salkić, dekan Fakulteta informacijskih tehnologija, i prof. dr. Vladica Babić prisutne su informirali da je smjer Forenzičke nauke na drugom ciklusu Fakulteta pravnih nauka prvi ovakav studijski program u Bosni i Hercegovini a koji će biti nadogradnja velikog broja znanosti kao što je kriminalistika, ekonomija, zdravstvo, informatička znanost …. Studenti će nakon završetka ovog studijskog programa imati znanja i vještine koje će im osigurati rješavanje i najsloženijih forenzičkih problema.

Po riječima dekana Fakulteta pravnih nauka, prof dr Ive Mire Jovića, : „ Suvremeni uvjeti sveukupnog društvenog, političkog, ekonomskog i pravnog funkcioniranja države zahtijevaju stalno praćenje aktualnih trendova i kretanja na tržištu radu. Tako smo saznali da postoje sve veće potrebe za stručnjacima iz oblasti sigurnosti i kriminalistike.“

Fakultet pravnih nauka kroz novi studijski smjer Sigurnost i kriminalistika želi omogućiti studentima najbolju kombinaciju znanja iz sigurnosti i kriminalistike kojom će moći odgovoriti na sve aktualne problema u funkcioniranju pravnog sustava na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa