Ispiši ovu stranicu

Predstavljeni novi studijski smjerovi Sveučilišta "Vitez"

22 Srpanj 2019

Sveučilište "Vitez" je organiziralo konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni novi studijski smjerovi Fakulteta Sveučilišta "Vitez".

Novi studijski smjerovi su:

– Poslovna informatika (Fakultet poslovne ekonomije)

– Kozmetologija (3+2) i (4+1) ( Fakultet zdravstvenih studija)

– Sigurnost i kriminalistika kao i Forenzične znanosti (Fakultet pravnih nauka)

Dekanesa Fakulteta poslovne ekonomije, prof. dr. Jamile Jaganjac, objasnila je razloge otvaranja novog smjera Poslovna informatika“:

„Prateći povratne informacije tržišta rada i naših diplomiranih studenata, uočili smo potrebu za obogaćivanjem ponude obrazovnih profila, koji će posjedovati kombinirane kompetencije, znanje i vještine iz oblasti poslovne ekonomije i informacijskih tehnologija koje su sastavni dio poslovanja u svim sektorima.

Potražnja za ovim profilom je naročito izražena u bankarskom sektoru, sektoru osiguranja, javnom sektoru, obrazovnom sektoru, ali i svim drugim sektorima u kojima se osuvremenjuju poslovni procesi putem IT-a.

Objedinjavanjem informatičkih, menadžerskih i poslovno-ekonomskih znanja studentima omogućavamo da odgovore na sve veću potražnju za ovim profilima, ali i da samostalno pokrenu svoje biznise ili vode projekte.“

Briga o zdravlju i izgledu kože postala je sastavni dio života velikog broja, ne samo mladih, nego cjelokupnog stanovništva. Dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija , prof. dr. Amra Džanković Macić, je pojasnila da je upravo to i bio razlog uvođenja novog studijskog smjera Kozmetologija kojim se želi omogućiti studentima da usvoje temeljna znanja koja će im osigurati razumijevanje stručnih sadržaja i usvajanje znanja o funkciji čovjekovog tijela, patološkim i patofiziološkim procesima koji se održavaju na koži, poremećajima hormonske regulacije, upalnim procesima, imunološkim mehanizmima, fizičkim i hemijskim oštećenjima i poremećajima u strukturi i funkciji tkiva, vještinama primjene fizikalnih metoda terapije (elektroterapija, termoterapija, krioterapija, hidroterapija, fangoterapija, aktinoterapija) i drugih metoda. Usvajanjem znanja o lijekovima, njihovim osobinama i djelovanjem kao i neželjenim učincima, njezi zdrave kože, preparativne, dekorativne i medicinske kozmetike te preparata za osobnu higijenu kao i neželjenih učinaka na kožu. Ovaj studijski smjer je uveden na prvom i na drugom ciklusu studija Fakulteta zdravstvenih studija.

Prof. dr. Hadžib Salkić, dekan Fakulteta informacijskih tehnologija, i prof. dr. Vladica Babić prisutne su informirali da je smjer Forenzičke nauke na drugom ciklusu Fakulteta pravnih nauka prvi ovakav studijski program u Bosni i Hercegovini a koji će biti nadogradnja velikog broja znanosti kao što je kriminalistika, ekonomija, zdravstvo, informatička znanost …. Studenti će nakon završetka ovog studijskog programa imati znanja i vještine koje će im osigurati rješavanje i najsloženijih forenzičkih problema.

Po riječima dekana Fakulteta pravnih nauka, prof dr Ive Mire Jovića, : „ Suvremeni uvjeti sveukupnog društvenog, političkog, ekonomskog i pravnog funkcioniranja države zahtijevaju stalno praćenje aktualnih trendova i kretanja na tržištu radu. Tako smo saznali da postoje sve veće potrebe za stručnjacima iz oblasti sigurnosti i kriminalistike.“

Fakultet pravnih nauka kroz novi studijski smjer Sigurnost i kriminalistika želi omogućiti studentima najbolju kombinaciju znanja iz sigurnosti i kriminalistike kojom će moći odgovoriti na sve aktualne problema u funkcioniranju pravnog sustava na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.