.

GKM Vitez i predstava “Čistačice” u večeras u Novoj Biloj

29 Svibanj 2019

Predstavom "Čistačice" Gradsko kazalište mladih Vitez večeras će se predstaviti publici na sceni HKC "Nova Bila" u Novoj Biloj u okviru kulturno-umjetničkog festivala “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” s početkom u 19 sati.

Ovo je drugi događaj "Hrvatskog proljeća Središnje Bosne" ove godine u općini Travnik. Posjetimo se da je 18. svibnja u auli KŠC "Petar Barbarić" Travnik održana izložba slika Foto kluba "Fokus" o gradu Ljubuškom s poveznicama na Petra Barbarića; "Ljubuški: Oaza u svijetu" i čitanje dijela i pisama Petra Barbarića.

Predstava "Čistaćice" je rađena u režiji i na osnovu teksta Brune Grebenara i Marka Mirkovića, koji je nastao po motivima predstave „Azilanti“ Miroljuba Nedovića.

Svakog dana svjedoci smo donošenja neke nove odluke o odlasku mladih osoba iz Bosne i Hercegovine u razvijenije europske zemlje. Tako, iz dana u dan, iz Bosne i Hercegovine na godišnjoj razini odu tisuće mladih. Kažu, oni koji su otišli, ni tamo ne rastu novci na grani, niti se nalaze na ulici. Naprotiv, teško se radi. A, kazalište je upravo mjesto gdje se prikazuje kritika društva i svih događaja društvene realnosti, kao što je na primjer upravo to – odlazak i razlozi odlaska mladih u zemlje Europe i svijeta.

Gradsko kazalište mladih „Vitez“ se, zbog toga, u ovoj kazališnoj sezoni odlučilo za novi dramski tekst koji problematizira spomenutu temu. Predstava „Čistačice“ komično prikazuje život dvije mlade djevojke koje su odlučile svoju sreću pronaći u Njemačkoj. Iako žele raditi nešto drugo, realnost ih prisiljava da čiste. One čiste hodnike i kuhinje, sobe i predsoblja, ali istovremeno čiste svoju savjest, međusobne odnose, probleme s kojima su došle i probleme s kojima se susreću. Metu li, pritom, ponešto i pod tepih?

U predstavi “Čistačice” GKM-a Vitez igraju Sara Šantić, Monika Maros, Leona Blaž i Filip Križanac. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević, tehnička potpora Franko Bralo. Fotografiju potpisuje Nataša Krišto, a grafičko oblikovanje Borislav Sučić.

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” se ove godine održava u 15 općina županija Središnje Bosne i Zeničko-dobojske, a od ove godine po prvi puta i u Sarajevu, glavnom gradu naše zemlje. U bogatom i sadržajnom festivalskom programu koji će trajati više od dva mjeseca organizatori su publici priredili brojne događaje iz kulture i umjetnosti: gostovanja HNK Mostar, GKM Vitez, promocije knjiga mladih autora, kreativne radionice iz tradicijske kulture i baštine. Ulaz na sve događaje je besplatan već šestu godinu zaredom.

Generalni pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i športa FBiH i Ministarstvo obrazovanja, znanost, kulture i športa ŽSB

Fotografija NovaBila.info.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa