.

Nezaustavljivi Džeko srušio Sjevernu Irsku na Grbavici

16 Listopad 2018

Reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je i treću pobjedu u Skupini 3 Lige (B) nacija i došli su na korak od plasmana u play-off, ali i plasmana u Ligu A za sljedeći ciklus.

Zmajevi su večeras na Grbavici pobijedili Sjevernu Irsku s 2:0, a dvostruki strijelac za momčad Roberta Prosinečkog je bio Dijamant Edin Džeko. U prvoj utakmici ovih reprezentacija u Belfastu može se reći kako je BiH sretno došla do pobjede, ali su ovog puta u Sarajevu Zmajevi zasluženo slavili iako su i večeras imali dosta sreće.

Do prve velike prilike su stigli gosti preko Savillea koji s deset metara neometan iz prve puca pokraj gola. Dvije minute kasnije kolosalna prilika za BiH. Pjanić je lijepo pronašao Džeku, ovaj primirio loptu prsima, ali je s pet metara poslao loptu preko gola.

U 20. minuti dosta sreće za BiH. Saville je ponovno pokušao iz prve, ovog puta je bio precizniji, ali vratnica zaustavlja njegov udarac.

Sedam minuta kasnije Zmajevi dolaze do vodstva nakon velike pogreške obrane Sjeverne Irske. Lewis je napravio neshvatljivu pogrešku, a do lopte dolazi Višća koji gura do Džeke, a napadač Rome ne može dva puta promašiti zicer i donosi BiH vodstvo od 1:0.

U 30. minuti pomoćni sudac je neopravdano poništio fantastičan pogodak nakon akcije Pjanića i Džeke. Veznjak Juventusa je sjajnoi iz slobodnog udarca prebacio živi zid i kompletnu obranu, a Džeko hvata prelijep volej i zakucava loptu u mrežu. Ipak je mahano zaleđe, a usporeni snimak je pokazao kako je sudac pogriješio jer je napadač BiH bio u liniji s defenzivcima gostiju.

1:0 je bio rezultat veoma uzbudljivog prvog poluvremena. U nastavku smo vidjeli nešto mirniju igru, a prvo veće uzbuđenje dogodilo se u 56. minuti. Džeko se odlično oslobodio čuvara i izašao sam pred gostujućeg vratara, ali je Dijamant slabašno pucao. U nastavku akcije Sarić je pokušao s 20-ak metara, ali snage nije bilo ni u njegovom udarcu te gostujući vratar paradom hvata loptu.

U 65. minuti nova velika prilika za Svjeverne Irce i nova vratnica. Whyte je sa samo pet metara neshvatljivo pucao u okvir gola. Ovo je bilo teže promašiti nego zabiti, ali BiH je još jednom imala dosta sreće.

Kazna je uslijedila u 73. minuti, a Pjanić i Džeko su podsjetili na dane kada su djelili svlačionicu rimskog kluba. Pjanić je odličnom dugom loptom pronašao Džeku, a ovaj rutinski zabija za 2:0 i kraj priče na Grbavici.

U sudačkoj nadoknadi su gosti pogodili još jednu vratnicu, treću na utakmici.

Ovom pobjedom Bosna i Hercegovina je gotovo osigurala prolazak u Ligu A za sljedeći ciklus. Potreban im je remi u posljednjoj utakmici protiv Austrije u Beču kako bi 100% završili prvi u skupini. Porazom od Austrije trebali bi se nadati da će Sjeverna Irska ostati neporažena protiv Austrije kako bi ponovno završili prvi u skupini.

Dnevnik.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa