.

Oko 120 viteških mališana uključeno u projekt „Rastimo zajedno uz košarku – školom košarke za zdravo djetinjstvo“

11 Siječanj 2019

Općina Vitez dobila je mogućnosti da u 2018. godini, kao jedna od 22 općine iz Bosne i Hercegovine ponudi priliku organizacijama civilnog društva (OCD)/nevladinim organizacijama (NVO) da kroz ReLOaD regionalni projekt, kojeg financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), osiguraju najbolje uvjete kroz realizaciju svojih projekata.

Jedno od udruženja koje je objeručke prihvatilo spomenutu ideju, te se prijavilo na spomenuti poziv je i Škola košarke „Prvi koš“ Vitez. Ovaj sportski, još pravilnije, košarkaški kolektiv, koji je počeo s radom još 2012. godine, daje priliku svim dječacima i djevojčicama da kroz osnove, disciplinu, odricanje i predan rad, zajedno s trenerima stvore preduvjete za pravilan razvoj. Imajući u vidu pozitivno okruženje koje su stvarali i koje su postali kroz proteklih sedam godina, vjerujemo da su na dobrom putu da taj razvoj i potvrde.

Škola košarke „Prvi koš“ Vitez svojim projektom „Rastimo zajedno uz košarku – školom košarke za zdravo djetinjstvo“ osmislila je program u trajanju od 8 mjeseci, od rujna 2018. do svibnja 2019., u kojem će u tri osnovne škole sa područja općine Vitez (Bila, Dubravica i Vitez, točnije područna škola Kruščica) osigurati najkvalitetnije trenere, profesore tjelesne i zdravstvene kulture, sve odreda bivše i aktivne košarkaše, te najbolju moguću opremu i rekvizite za provedbu ovog projekta.

Trenutno je u sam proces treninga uključeno oko 120 dječaka i djevojčica, sigurni smo budućih košarkaša i košarkašica, iz tri spomenute osnovne škole, kojima je nositelj projekta, Škola košarke „Prvi koš“ Vitez kroz samo ideju projekta spremila košarkašku opremu (dresove, majice, sportske čarape) i kvalitetan košarkaški, ali ipak pedagogijom vođen – trening.

Sretni smo da je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), zajedno s Općinom Vitez, prepoznao vrijednost našeg projekta. Ideja nam je bila da stručne osobe, bivše i aktivne košarkaše, a ujedno i trenere, približimo velikim skupinama djece, željne znanja. Prilika nam je to, da kroz košarkaški trening, svim dječacima i djevojčicama, stvorimo naviku za bavljenjem sportom, te ih usmjerimo na pravi put. Ponosni smo da je nakon sedam godina mukotrpnog rada, Škola košarke „Prvi koš“ Vitez, kroz jedan ovakav projekt, dobila potvrdu svoga rada i postojanja, s kojim smo dobili vjetar u leđa da i u budućnosti nastavimo s još jačim i predanijim radom. S obzirom na sastav kolektiva, koji iznosi još jedan projekt u nizu, a kojem ste svjedoci, siguran sam da ideja u budućnosti neće nedostajati. Trenutno smo na pola puta, onoga što smo zamislili kroz naš projekt. U mjesecima koji su pred nama radit ćemo još raznovrsnije treninge i sigurni smo da rezultati na kraju neće izostati, poručio je Marko Matijanić, koordinator projekta i jedan od suosnivača Škole košarke „Prvi koš“ Vitez.

Priznanje je ovo za rad koji je iza nas u proteklih sedam godina. Vjerujemo da će i pomoć koju smo do sada imali od lokalne zajednice, onda i od Općine Vitez, kao i od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i športa SBK/KSB, nakon ovakvog projekta biti dosta značajnija. Ideja nam ne nedostaje, odgovornosti imamo na pretek. Tek odlične i „široke“ ideje očekujte od nas, za kraj nam je dodao Igor Bošnjak, predsjednik i jedan od trenera Škole košarke „Prvi koš“ Vitez.

Vrijedna i pozitivna priča, u moru tamnih vijesti koje nas svakodnevno okružuju. Vjerujemo da svojim primjerom mogu potaknuti i druga udruženja i sportske kolektive da vrijedi ustrajati u svojim idejama, pogotovo ako je preduvjet za sve, pošten i predan rad.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa