Ispiši ovu stranicu

Kreševo dobiva turističku atrakciju: Spoj turizma i policije – nekropola stećaka ispod staklenog poda policijske stanice

10 Ožujak 2020

Policija u Srednjobosanskom kantonu pravi jedinstveni projekt u ovom dijelu – spoj arheologije i policije.

Naime, nakon što su na lokalitetu gradnje nove policijske stanice u Kreševu pronađeni arheološki ostaci, odnosno stećci, kantonalni ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović najavljuje izmjenu projekta u jedinstven spoj na ovim prostorima.

“Napravit ćemo jako zanimljiv spoj. Nama je apsolutno u interesu da se izgradi policijska stanica, zaštiti nekropola i na primjeren način tretiraju svi arheološki zanimljivi nalazi. Nema smetnji u zakonskom dijelu da turisti razgledaju arheološka nalazišta u zgradi policije. Dapače, imamo čitav niz primjera gdje je slično uspješno odrađeno i gdje se to prezentira kao vrhunska turistička atrakcija. Nama je cilj nekropolu učiniti vidljivom i prezentirati je javnosti, te, naravno, da policija dobije modernu i funkcionalnu zgradu”, rekao je Vidović.

 Doista, stakleni pod u zgradi policije ispod kojeg bi bili stećci, te turisti koji se tu slikaju, svakako bi bili nesvakidašnji prizori i jedan veliki plus za kreševski turizam.

Nakon početka gradnje podiglo se dosta medijske prašine zbog devastacije nekropole koja se, kaže ministar, vodila kao uništena.

“Sve što mi radimo apsolutno nije devastacija, nego očuvanje nekropole koja se prije radova vodila kao uništena. Radi se o građevinskom zemljištu na kojem je bila područna škola koja je davno izgorila i srušena. Nekropola je devastirana u periodu izgradnje magistralnog puta Kiseljak-Kreševo koji ju je pocijepao na dva dijela i kada je niz stećaka pomjeren sa izvornog lokaliteta”, rekao je Vidović, te dodao kako građani Kreševa apsolutno podržavaju projekt.

“Sami građani apsolutno podržavaju projekt, a probleme pokušava stvoriti jedan jedini čovjek koji se predstavlja u ime udruge koja nije aktivna. Tako su i objavili da je radove nadgledao student arheologije, što apsolutno nije točno, nego je riječ o čovjeku koji je završio trogodišnji studij arheologije. U tom trenutku nije bilo nijednog slobodnog arheologa, te je njegov zadatak bio zaustaviti radove čim se naiđe na zanimljivu arheološku građu. On je to i napravio i tu apsolutno nema štete”, kazao je ministar.

izvor