Ispiši ovu stranicu

Blagdan svete Katarine slavi se i u Lašvanskoj dolini

25 Studeni 2020

Od Svete Kate počinju pripreme za Božić, a ovim blagdanom neslužbeno počinje i zima pa među pukom možemo čuti: Sveta Kata - snijeg na vrata.

Katarina Aleksandrijska bila je učena ljepotica koja se suprostavila caru Maksiminu II i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Pobješnjeli car naredio da se svi kršćani pobiju osim Katarine od koje zatraži brak i odbacivanje vjere. Odbivši takvu ponudu, Katarina je i sebi potpisala smrtnu presudu. Car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade. Međutim, plamen s neba je spalio kotač i Katarini je naposljetku odrubljena glava. Iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6. stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas.

Sveta Katarina ima važno mjesto i kod vjernika u srednjoj Bosni pa joj je posvećena kapelica na Ovnaku koja pripada župi Brajkovići, a njezin blagdan proslavljaju i župljani Viteza u mjestu Veliki Mošunj. Ovo sveticu posebno slave i u Kreševu gdje joj je posvećen i samostan.

Manjak provjerenih činjenica o njoj bio je povod da se izbaci iz liturgijskog kalendara 1969. g. u koji ju je opet vratio pokojni Ivan Pavao II. 2002.g. Ipak, to nije spriječilo da se sveta Katarina štuje i slavi diljem svijeta kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

 

Ivan Volić