.

79 godina od Bleiburške tragedije

Danas se obilježava 79. obljetnica Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda.

Danas se obilježava Dan Europe

Svake godine 9. svibnja obilježava se Dan Europe kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi.

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih praznika.

Pravoslavni vjernici bliže se završetku posta, danas je veliki četvrtak. Pored suzdržavanja od mrsne hrane, crkva propagira suzdržavanje i od loših misli i djela. Za vrijeme strogog posta, pravoslavni vjernici pripremaju se za najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Farmaceutska kompanija "AstraZeneca" priznala je da njezino cjepivo protiv korona virusa korona izazvati neobičan neželjeni efekt koji se zove "tromboza sa sindromom trombocitopenije" /TTS/, prenosi britanski list "Telegraf", pozivajući se na sudske dokumente, prenosi Srna.

Prvi svibanj je međunarodni praznik rada koji se slavi u mnogim različitim kulturama diljem svijeta. To je dan jedinstva, zajedništva i ponovnog rođenja. Obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a petero je radnika osuđeno na smrt, piše British Council.

Svjetski dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijrkom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Poglavar Rimokatoličke crkve i Vatikana papa Franjo izjavio je da sa zabrinutošću prati situaciju na Bliskom istoku i pozvao je na dijalog i diplomaciju u rješavanju krize.

U 21 sat Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske je na svojim stranicama počeo objavljivati privremen rezultate parlamentarnih izbora.

Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima nakon kojih će biti poznat novi, jedanaesti saziv Hrvatskoga sabora. Točno u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete, prenosi Hrvatska radio televizija (vijesti.hrt.hr).

Stranica 1 od 27

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa