.

S Vlašića se od subote vijori jedna od najvećih zastava Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima, jednim od najprepoznatljivijih simbola srednjovjekovne Bosne kojeg su Bošnjaci od proteklog rata kao nacija u nastanku priglili i od tad bezobzirno svojataju..

Godine 1923. fra Alojzije Perčinlić na mjestu izvora, tik uz brdo, izgradio je kapelicu na čast Majke Božje. Uređen je izvor s dvije cijevi, a u kapelicu postavljen kip Lurdske Gospe. Budući da se s godinama povećavao broj vjernika koji posjećuju svetište, izražena je želja za većom crkvom.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas boravi u službenoj posjeti Središnjoj Bosni.

U predivnom okruženju sportskih kompleksa Hotela Sunce brojne sportske ekipe iz BiH i inostranstva obavljaju pripreme pred novu sezonu ali i velika svjetska natjecanja.

Danas su kolege i prijatelji okupili se kako bi odali počast policajcu Anti Valjanu, koji je prije točno 25 godina izgubio život u tragičnom ubojstvu koje je potreslo cijelu Središnju Bosnu.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća te svetom misom, u mjestu Ovčarevo pored Travnika  obilježena je 25. godišnjica ubojstva hrvatskog policajca Perice Bilića.

Trideset godina je od povijesne bitke. Bitke za Novu Bilu i cijelu Lašvansku dolinu. Na spomen-obilježju “Pješčara” koje je podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio prof. dr. fra Davor Petrović uz koncelebraciju fra Velimira Valjana i fra Zdenka Frljića.

Povodom 8. lipnja, 30. godišnjice stradanja Hrvata općine Travnik ponovno objavljujemo priču portala Dnevnik.ba sa Sarafinom Lauš, travničankom koja je izgubila trojicu sinova i muža tijekom agresije Armije BiH nad Hrvatima Travnika. Podsjećamo da je tijekom opsade Središnje Bosne Armija BiH iz Travnika protjerala gotovo 20 tisuća Hrvata, stradalo je 118 civila, 572 branitelja, 61 osoba se i danas vodi kao nestala. Počinjeni su zločini u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljinama gdje je strijeljena najmanje 24 osoba hrvatske nacionalnosti, za posmrtnim ostatcima nekih i danas se traga.

Danas se obilježava 8. lipanj- Dan stradavanja Hrvata općine Travnik. Na 30. godišnjicu održat će se mise za poginule hrvatske branitelje i civile Travnika; u 10 sati misa u Bikošima, u 14 sati misa na Ovnaku te u 17 sati misa na Prahuljama.

Gotovo 20 tisuća protjeranih Hrvata, više od 120 ubijenih civila, masovna strijeljanja, ritualna ubijanja, porušena i zapaljena sela, samo su neke od slika iz Travnika koje su u lipnju 1993. godine obišle svijet, a koje, nažalost, ni do danas nisu rezultirale suosjećanjem, a kamoli sudskim progonima odgovornih iz tzv. Armije BiH, piše Večernji list BiH.

Stranica 1 od 131

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa