.

TRAVNIK: Pozitivna poduzetnička priča braće Jurić i obitelji Janković

27 Rujan 2021

Portal flash.ba, odnosno Srećko Stipović napravio je zanimljivu priču o braći Jurić i obitelji Janković koji svojim radom i idejama daju pozitivan primjer današnjem društvu.

Na sajmu poslovnih ideja u Travniku sreli smo braću Jurić, Danijela i Kristijana koji više od dvije godine uređuju dvorišta i okućnice od Travnika do Kiseljaka. Zbog svoga kvalitetnog rada i pristojnih cijena dobili su čak 150 klijenata kako iz Lašvanske doline tako i iz inozemstva. Oni uređuju okoliš i desetak poslovnih firmi iz središnje Bosne. Pored njih sreli smo i bračni par Janković iz Jankovića koji se bave cijeđenjem domaćeg voća i proizvodnjom raznih džemova i pekmeza. Pored toga oni proizvode i povrće u svome plasteniku. Marko i Dragana su mladi i obrazovani ljudi koji su uložili novac u opremu i danas dobro rade i posluju.

-Pored uređenja okućnica i dvorišta počeli smo se baviti i lumbri kulturom, dakle uzgojem kalifornijskih glista, te sječom visokih stabala i prodajom ukrasnog kamena sa Vlašića. Najvažnije od svega je biti uporan i raditi i po 16 sati. Ovo ljeto kod nas je radilo 6 sezonskih radnika. Uz doručak i ručak imali su dnevnicu od 50 do 70 KM. Uopće nam nije bio problem naći radnike” govori nam Kristijan.

Danijel dodaje: “Povezali smo se s vlašičkim pastirima i kada god nađu zanimljiv kamen oni ga zabilježe i jave nam. Mi odemo iskopamo, operemo i zasadimo recimo čuvarkuću. Takvo ukrasno kamenje za vrtove odlično se prodaje. Imamo ukrasno kamenje od desetak do tri stotine kilograma. Nije ih uopće problem prodati. Dakle mi uspijemo i kamenje prodati”, smije se Danijel dok govori za Flash.ba.

Marko Janković i njegova supruga Dragana također su dobili poticaj za svoju poslovnu ideju.

-Opredijelili smo se za cijeđenje domaćeg voća i povrća te pravljenje džemova jer smo vidjeli da je dosta voćnjaka napušteno, zapušteno. Voće nema tko da obere. Uložili smo novac u opremu i evo danas odlično radimo. Imamo posla preko glave. Nekada radimo i do 12 sati uvečer kako bi poštovali rokove koje smo dogovorili sa svojim kupcima. Mislim da smo za sada jedini u Travniku koji ozbiljno vodimo ovaj posao i nudimo usluge cijeđenja voća. Dovoljno je da donesete svoje voće kod nas. Mi ga preradimo u sokove ili pekmeze, pakiramo u boce i tegle i dobijete gotov proizvod od svoga voća”, govori Marko za Flash.ba.

       

Tekst i foto: Srećko Stipović

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa