.

Upoznajte metalske radnike koji su pristali na karantenu i potrošili veliki novac da bi bodrili Vatrene

06 Lipanj 2021

Najteže prvenstvo za hrvatske navijače, računajući EP i SP, nekima je već počelo. Karantena ili ostanak kod kuće? Većina se odlučila za liniju manjeg otpora, Vatrene će gledati na TV. Zbog vremena, novca, formulara, ali i rizika od pozitivnog testa...

Tko želi u pandemijskim uvjetima 13. lipnja biti na Wembleyju, ako ne živi u Ujedinjenom Kraljevstvu ili nekoj od lokacija koje oni drže na zelenoj listi, a takvih je malo, najkasnije u ponedjeljak 7. lipnja mora stići u London ili negdje drugdje u Englesku kako bi odradio petodnevnu izolaciju koja se ne broji od dana dolaska nego prvog sljedećeg.

Stara garda

Mnogi su odustali, ali Dragan Lukić od četvrtka je u Londonu. On i Mirjana Akrapović zadnjih su godina na nogometu ili rukometu, u Kini ili Americi, u Rusiji ili karanteni, gdje god treba biti zbog Hrvatske. Čak su se pojavili i lani u Portu iako nisu smjeli ući na tribine stadiona Dragao u Ligi nacija. Dragan nam se javio iz londonske izolacije u koju su stigli iz Švedske gdje živi i za kruh zarađuju kao metalski radnici u gradu Finspangu. Sa sobom uvijek nose zastavu svojeg sela Paklareva u središnjoj Bosni.

- Mi smo stara garda, snađemo se u svim prilikama. Nije nam dosadno, po pola dana sam na telefonu, zovu me ljudi, čude se kako smo se odlučili na “kućni pritvor“ samo da bismo uživo na Wembleyju gledali Hrvatsku, a ja se još više čudim njima. Koliko sam mjeseci u ratu provodio u rovovima, a sad me pitaju “je l’ mi teško pet dana spavati u apartmanu?”. Pa treba me ubiti ako mi je to problem… Ništa nas ne može spriječiti da budemo na utakmici Hrvatske, ne bih mogao prežaliti da me sljedeće nedjelje ne bude na Wembleyju - odriješit je Lukić koji nije nimalo dvojio.

- Na granici smo prošli za pola minute. Pokazali smo negativan PCR test na Covid-19, putovnicu i na mobitelu kod ispunjenog “locator forma“ u kojem smo dali sve podatke adrese na kojoj ćemo boraviti do šifre testova koje smo platili - potvrđuje Dragan proceduru. Smjestili su se u apartman u zapadnom dijelu Londona. Nedaleko od zračne luke Heathrow.

image


- Imamo prijatelje u Londonu koji su nam rezervirali apartman, došli smo izravno iz zračne luke i tu smo, nismo izašli jer ne smijemo, kazna doseže i do 10 tisuća funti. Prijatelj nam je donio i hrane, a u dva navrata smo naručili dostavu. Testirati se moramo obvezno 2. i 8. dana. Test dostavljaju na našu adresu, sami ga napravimo i vratimo poštom. Za 24 sata stigne rezultat. Uzeli smo i test za izlazak iz izolacije koji radimo peti dan ujutro do 11 sati. Isti dan navečer od 17 do 22 sata dobit ćemo rezultate, ali takvu brzinu moramo platiti 30 funti više. Bude li sve OK već smo šesti dan vani. Jedva čekam pivo u pubu - priča uzbuđeni Dragan. Unatoč tome morat će se testirati i osmi dan, za provjeru.

Koliko vas koštaju ti testovi?

- Za nas dvoje ukupno 600 funti. Tri testa za svakoga.
Kako provodite dane? Osim telefoniranja?

- Na tabletu gledamo HTV, čitamo knjigu Luke Modrića. U četvrtak smo stigli, u srijedu nas već vidim po gradu.

Što vam kažu u Švedskoj?

- Znaju kakvi smo fanatični navijači, šefovi to poštuju. Čim se bližio Euro rekli su nam: “Znamo da idete, dobro se provedite“. Nemamo problema s uzimanjem godišnjeg odbora.

Englezima smo trn u oku

Ima li još hrvatskih navijača koji su već u Londonu u karanteni?

- U kontaktu smo s dvoje-troje koji stižu u nedjelju. Jedan je naš prijatelj Gordon iz Zagreba koji ovaj put dolazi sam, a inače sa suprugom, Amerikankom iz San Antonija. Srećom nema roaminga pa je komunikacija kao da smo u EU. Čim napustimo izolacije pomoći ćemo svakome tko nam se javi. No, znate što me brine? Samo da naši ne prodaju ulaznice Englezima. Ako to naprave neka idu k vragu svi… Znam da nam je ostalo oko 2.000 karata, a na tribinama će nas biti znatno manje.

Ionako ćete biti okruženi engleskim navijačima na stadionu.

- Nakon što su nas pobijedili u Ligi nacija 2018. zadirkivali su nas u metrou. Govorili su nam “Jesmo vas rasturili“. Odgovorili smo: “Nama je važnije bilo polufinale Svjetskog prvenstva“. I sada se hoće osvetiti, mi smo im trn u oku. Meni je bitno da na Wembleyju otpjevamo Lijepa li si - i to je to.

 

/sportske.jutarnji.hr/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa