.

Nije moguće online izvaditi osobnu iskaznicu RH

23 Lipanj 2017

Otkako je nova elektronička osobna iskaznica Republike Hrvatske u uporabi, mogu je steći i hrvatski državljani izvan te države, no to nije moguće izvesti tako da se zahtjev podnese preko web-platforme, piše Večernji list BiH.

Riječ je o lažnoj vijesti koja je preplavila veći broj portala ili pak pogrešnom razumijevanju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici koji su propisali posve jasan način podnošenja zahtjeva i podizanja osobne iskaznice, što se mora napraviti isključivo osobno na policijskom šalteru.

Policijska uprava

“Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice nije moguće podnijeti online. Naime, prema Zakonu o osobnoj iskaznici, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi se osobno zbog uzimanja otisaka papilarnih linija lijevog i desnog kažiprsta i potpisa”, naveli su u odgovoru Večernjem listu BiH iz MUP-a Republike Hrvatske. Pri tome se objašnjava kako osoba koja nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, a u pitanju su i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi ili pak policijskoj postaji koja ima odjel za upravne poslove. Kako navodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, nova osobna iskaznica je elektronička javna isprava na koju pravo imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Pri tome je važno znati kako ne postoji obveza mijenjanja trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja te da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali ako žele svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom, mogu to učiniti. Nova elektronička osobna iskaznica donosi brojne novosti, kao što je elektronički potpis, kao i pristup e-servisima državne uprave, zatim korištenje elektroničkog potpisa, online pristup službenim dokumentima i obrascima te mogućnost korištenja drugih servisa u području e-usluga. Dosadašnja osobna iskaznica koristila se isključivo za identifikaciju građana.

Elektronički potpis

U novu eOI ugrađen je čip koji sadrži identifikacijski certifikat koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama te potpisni certifikat koji služi za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis. Oba certifikata mogu se koristiti u kombinaciji s osobnim PIN-om. E-osobne iskaznice izdaju se u redovitom postupku u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena osobnih iskaznica za djecu do pet godina je 60 kuna, a za starije osobe iznosi 79,50 kuna.

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa