.

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Do sada dva smrtna slučaja od korona virusa

24 Ožujak 2020

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u utorak do deset sati. Navodi se da je do sada u Federaciji BiH na korona virus testirano 400 osoba, a da je kod njih 45 potvrđeno oboljenje COVID-19.

Također, u FBiH registrovana su dva smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom.

Najviše slučajeva zaraze korona virusom 22 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zeničko-dobojski kanton sa osam, Unsko-sanski kanton sa pet te Bosansko-podrinjski sa četiri. U Kantonu Sarajevu imaju tri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom, Srednjobosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Najviše testova na korona virus 153 obavljeno je Hercegovačko-neretvanski kanton, a potom u Tuzlanskom kantonu gdje su urađena 94 testa i svi su bili negativni.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 16.500 ljudi, a potvrđeno je preko 380.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

 

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa