.

SARAJEVO: Crkva u BiH dobila 11 novih svećenika, među njima i fra Nikola Matošević iz župe "Sv. Duha" u Novoj Biloj

29 Lipanj 2021

U utorak, 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup vrhbosanski metropolita Vinko kard. Puljić za svećenike je zaredio 11 đakona, prenosi nedjelja.ba.

Na svečanom misnom slavlju uz kardinala koncelebrirali su: nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić te više od 50 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT).

Pozdravivši nazočne kard. Vinko ih je ujedno pozvao na molitvu za svećenike, a poglavito za 11 ređenika. Poželio je da na svetkovinu apostolskih prvaka „ojača osobna vjera kako bi se s punim pouzdanjem u Boga krenulo u budućnost“.

Poslije čitanja i naviještenog evanđelja rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić predstavio je kandidate za Vrhbosansku nadbiskupiju, a kandidate za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu meštar bogoslova na FT-u fra Danijel Nikolić. Nakon njihova odziva i uz jamstvo poglavara, župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetog reda, nadbiskup ih je izabrao za red prezbitera.

Autentično naviještati

Kardinal je na početku prigodne propovijedi najprije posvijestio što izvire iz svetkovne Sv. Petra i Pavla, a to je hrabrost i razbijanje okova nakon kojih su apostoli mogli započeti naviještati Riječ Božju. Istaknuo je da javnost danas "okiva" svećenike kako oni ne bi bili slobodni svjedočiti. Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da se oslobode tih okova i budu autentični svjedoci. Govoreći o svećenicima koji su zaređeni na Petrovdan naglasio je kako je to razdoblje svojevrsne rekapitulacije učinjenog, a obraćajući se novoređenicima kazao je kako njihov pastoralni rad tek započinje. „Prepoznajte sebe i svoje poslanje. Potrebna vam je vjera i uvjerenje da Krist s vama može računati“, rekao je kardinal ističući kako je potrebno naviještati ne samo riječima nego i životom. „Neka iz vaših očiju sijeva da živite ono što govorite“, potaknuo je 11 đakona te ih upozorio da ih kroz čeka „uzburkano more života“. Posvijestio je kako ljudi ni za jedno vrijeme u povijesti nisu govorili da je lijepo i dobro nego uvijek teško. „Bog nam je dao to vrijeme zato valja plivati protiv struje. Međunarodna zajednica je stvorila klimu ignoriranja stavova Katoličke Crkve, dapače žele nametnuti krivnju ako se propovijeda moral i tradicija“, ustvrdio je nadbiskup Vinko dodajući kako je to osjetio za vrijeme boravaka u Njemačkoj kada je vidio kako se „Europa ruga svojoj baštini“.

Ponovio je kako valja u takvom ozračju plivati protiv struje te podsjetio da postoje i one zemlje koje kršćanima ne daju ni „disati“, a kamoli svjedočiti.

„Naša je snaga u ispovijedanju Krista Boga živoga. Apostolski prvaci su potpisali vjeru krvlju. Hoće li od nas tražiti da potpisujemo krvlju to ne znam, ali trebat ćete podnijeti žrtvu. Ne može se ništa vrijedno uraditi u životu bez žrtve, ali dok budete voljeli zvanje, Krista i Crkvu vi ćete se ostvarivati“, rekao je kard. Puljić izravno se obraćajući novoređenicima koje je potaknuo da kao mlada generacija svećenika unesu nadu i svjetlo evanđelja među ljude koje budu susretali. Govoreći o tome kako će za vrijeme svoga pastoralnog rada susresti razne negativnosti zaželio je da se ne ravnaju prema njima nego po Kristu.

Na kraju ih je ohrabrio da vole Crkvu kao majku koja rađa za kraljevstvo Božje te podsjetio na riječi sluge Božjega misionara Ante Gabrića koji je mladiće u spremanju za svećeništvo poticao da "ne dime nego izgaraju“. „Vrlo je važno shvatiti potrebu izgaranja za ono za što smo posvećeni. Oduprite se duhu vremena koji želi stijesniti Crkvu kako ne bi mogla svjedočiti“, rekao je na kraju nadbiskup te zaželio da ređenike Sv. Petar i Pavao potaknuo da svoju vjeru svjedoče i izgaraju do zadnjega trena.

Novi radnici na njivi Gospodnjoj

Uslijedio je obred ređenja, a potom su novozaređeni svećenici prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju su zaređeni: vlč. Domagoj Matijević, vlč. Ivan Matijević i vlč. Ivan Mijać; a za Bosnu Srebrenu: fra Antonio Baketarić, fra Antonio Gašić, fra Dario Matanović, fra Fabio Badrov, fra Josip Jazvić, fra Nikola Matošević, fra Zdenko Frljić i fra Zoran Topalović.

Na kraju su mladomisnici podijelili svoj mladomisnički blagoslov nazočnima, a kardinal im je podijelio dozvole za ispovijedanje koje važe do rujna 2022. i svjedočanstvo kao podsjetnik na ređenje te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Euharistiji je nazočilo mnoštvo bogoslova, redovnica, kao i rodbina te župnici i vjernici župa iz kojih dolaze ređenici. Svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao združeni zbor bogoslova VBS-a i FT-a.

Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH.
Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja

Nakon popričesne molitve kard. Puljić je pročitao Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Najprije je podsjetio kako je prije točno devet godina s istog mjesta najavio održavanje Sinode pod geslom Sve obnoviti u Kristu. Istaknuo je kako je prema Zakoniku kanonskoga prava osnovao Pripremno povjerenstvo za održavanje Sinode sastavljeno od svećenika i laika. Nadalje je posvijestio njihovu zadaću koja je uspješno privedena kraju. Zahvalivši svima na svesrdnoj suradnji, a posebice generalnom tajniku Sinode vlč. Mariju Bernadiću,najavio jepočetak zasjedanja.

"Svečana misa otvorenja Sinode bit će u katedrali, 11. rujna, s početkom u 9:00, a potom slijedi otvorenje sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma VN-a", rekao je kardinal te naglasio kako kalendar predviđa ukupno pet zasjedanja subotom od 18. rujna do 30. listopada, a sinodska zasjedanja će biti zaključena na svetkovinu Bezgrješnoga začeća BDM, 8. prosinca u katedrali.

Zaređeni svećenici:

Kandidati Vrhbosanske nadbiskupije:

Vlč. Domagoj Matijević, sin Ante i Judite rođ. Lučić, rođen 19. veljače 1997. u Žepču. Dolazi iz župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, gdje je i kršten 29. travnja 1997. te krizman 11. lipnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u Katoličkom školskom centru u Travniku, a filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Vlč. Ivan Matijević, sin Pere i Snježane rođ. Lovrić, rođen je 19. veljače 1997. u Žepču. Dolazi iz župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, gdje je i kršten 29. travnja 1997. te krizman 11. lipnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu.

Vlč. Ivan Mijać, sin Zorana i Violete rođ. Lovrić, rođen je 8. listopada 1996. u Zenici. Dolazi iz župe Sv. Josipa u Zenici, gdje je kršten 30. studenog 1996. te krizman 29. svibnja 2011. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu.

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu:

Fra Zoran Topalović sin je Draženka i +Željke rođ. Skopljak, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 29. 7. 1991. u Zenici. U župi Vitez kršten je i krizman. Osnovnu školu pohađao je u Staroj Biloj, a gimnaziju u KŠC-u u Travniku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Zoran završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Josip Jazvić sin je Mladena i Anđe rođ. Mikulić, iz župe je Sv. Josipa u G. Dubici. Rođen je 7. 8. 1994. u Slavonskom Brodu gdje i kršten, a krizman je u G. Dubici. Osnovnu školu pohađao je u Odžaku, a prirodnoslovno-matematičku gimnaziju u Osijeku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Josip završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Antonio Baketarić sin je Mije i Zdenke rođ. Ćališ, iz župe je Sv. Franje Asiškog u Rumbocima. Rođen je 13. 8. 1994. u Livnu. U župi Rumboci je kršten i krizman. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u Prozoru. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Antonio završio je filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Dario Matanović sin je +Drage i Ljube rođ. Antić, iz župe je Sv. Petra i Pavla u Tuzli. Rođen je 26. 10. 1994. u Tuzli gdje je kršten i krizman. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u KŠC-u u Tuzli. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Dario je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Antonio Gašić sin je Franje i Mirjane rođ. Bilkić, iz župe je Sv. Ante u Sivši. Rođen je 19. 1. 1995. u Tešnju. U župi Sivša kršten je i krizman. Osnovnu školu pohađao je u Sivši, a opću gimnaziju u Žabljaku. Godinu postulature završio je u Visokom. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Antonio je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Nikola Matošević sin je Bože i Katice rođ. Jurišić, iz župe je Sv. Duha u Novoj Biloj. Rođen je 1. 6. 1995. u Novoj Biloj gdje je kršten i krizman. Osnovnu školu kao i Osnovnu glazbenu školu završio je u rodnom gradu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je završio i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Nikola je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Zdenko Frljić sin je Ivice i Ankice rođ. Rajić, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 21. 11. 1995. u Novoj Biloj. U župi Vitez kršten je i krizman. Osnovnu školu završio je u Biloj. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je proveo i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Zdenko je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Fabio Badrov sin je Frane i Mirjane rođ. Bašić, iz župe je Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 18. 1. 1996. u Kölnu u Njemačkoj, gdje je i kršten u HKM-u, a krizman je u Vitezu. Osnovnu školu završio je u Biloj kao i Osnovnu glazbenu školu u Vitezu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je proveo i godinu postulature. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Novicijat je proveo u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio je 5. 7. 2015., a svečane 6. 10. 2019. u Vitezu. Fra Fabio je završio filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa