.

Novi ministri u Vladi FBiH preuzeli dužnost

03 Svibanj 2023

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prije nekoliko dana potvrdio sastav nove Vlade FBiH, ministri i premijer Nikšić danas su i zvanično preuzeli dužnost.

Primopredaja dužnosti između novih i starih ministara izvršena je u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Kako javlja reporter portala Klix.ba, sada već bivši premijer Fadil Novalić danas nije viđen u zgradi.

Tako je, nakon osam godina čekanja, Federacija BiH dobila novu vladu koja će danas imati i prvi radni dan. Vlada FBiH koju je predvodio Fadil Novalić na čelu ovog bh. entiteta nalazila se od izbora 2014. godine od čega je četiri godine provela u tehničkom mandatu s obzirom na to da se nakon izbora 2018. godine vlast nije uspjela formirati.

Novu Vladu čine predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, a izglasana je s 51 glasom za u Predstavničkom domu FBiH.

Imenovanju Vlade prethodila je, kao što je poznato, odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je donio odluku kojom se deblokiraju procesi formiranja vlasti u FBiH.

Tokom čitanja ekspozea u Predstavnikom domu FBiH, novi premijer Nermin Nikšić izjavio je kako se ovaj bh. entitet suočava s velikim izazovima.

“Ovo je vrijeme izazova sa kojima se suočava BiH i svi nivoi vlasti. Inflacija, iseljavanja migranti neki su od ključnih izazova s kojima će se suprotstaviti nova vlada. Za efikasno suočavanje potrebna je saradnja svih i podrška međunarodne zajednice, EU, Velike Britanije i SAD. Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse i kapacitete a međunarodna saradnja treba biti impuls koja će doprinijeti cijeloj BiH”, kazao je Nikšić

Pored premijerske uloge koja je pripala Nerminu Nikšiću od ranije su poznata i imena drugih ministara koji će činiti vladu u novom mandatu.


 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa