.

Feliks Vidović: Aktualizirati pitanje o ubojstvima povratnika u Travnik

22 Veljača 2016

U MUP su primljeni 21 pripravnik i 40 volontera. Na taj način mladim i školovanim ljudima dajemo priliku za polaganje stručnog ispita i u konačnici pronalazak posla, kaže Vidović.

 

Bivši federalni ministar pravosuđa Feliks Vidović (HDZ BiH) od početka lipnja prošle godine dio je tima izvršne vlasti SBŽ-a. Vidović je jedan od pet ministara u Vladi SBŽ, od ukupno osam, koji su imenovani na prijedlog HDZ-a BiH. Zadužen je za resor Ministarstva unutarnjih poslova. Vidović u razgovoru za Večernji list govori o stanju u MUP-u, planovima među kojima je i nacionalna popunjenost u skladu s popisom iz 1991., ali i nerasvijetljenim ubojstvima hrvatskih povratnika i policajaca u Travniku, ubojstvu poduzetnika Joze Kafadara.


Osam mjeseci prošlo je od vašeg imenovanja za ministra unutarnjih poslova SBŽ-a. Nadam se dovoljno vremena za skenirati stanje u ovom resoru, ali i pravljenje planova aktivnosti koje će poboljšati rad MUP-a. Kakvo je stanje u MUP-u SBŽ, ima li dovoljno kvalitetnih kadrova, kakva je materijalna opremljenost?

- To je sasvim dovoljno vremena za skenirati stanje i definirati ciljeve u radu. Radi boljeg uvida, moram najprije spomenuti činjenicu da je MUP veliko ministarstvo koje ima 1200 zaposlenih, od čega 860 uniformiranih policajaca. Uz sjedište MUP-a u Travniku, tu su i četiri policijske uprave te 12 postaja. Nedostaje nam i kadrova, ali puno lošije stanje je po pitanju materijalne opremljenosti koja je izrazito loša.

 

Koliko MUP-u SBŽ nedostaje policajaca i administrativnih djelatnika?

- Prema sistematizaciji, nedostaje nam oko 50 uniformiranih policajaca. Praznih radnih mjesta ima i u administraciji, ali ih ne možemo popunjavati zbog moratorija na zapošljavanje koji je na snazi i u SBŽ. Općenito gledajući pitanje kadrovske popunjenosti, moja ocjena je da stanje nije tako loše, ali može biti i puno bolje.

 

Mislite li pri tomu i na odgovarajuću nacionalnu popunjenost u skladu s popisom iz 1991.? Ovaj problem ste naslijedili i on postoji godinama. Je li se konačno počeo i rješavati?

- Znam za taj problem. Iskreno, mislio sam da je puno izraženiji nego što uistinu jest. Činjenica je da nacionalna zastupljenost u MUP-u nije idealna i ne odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. Istina je i da je u nekim PU na štetu jednog od konstitutivnih naroda, a posebno je vidljiva u kategoriji mlađih inspektora gdje je izrazito na štetu Hrvata. Riječ je o policijskim službenicima s visokom stručnom spremom, budućim zapovjednicima PP i PU. Na eliminiranju te višegodišnje anomalije intenzivno se radi. Završili smo proces internog napredovanja u službi, tzv. činovanja za 74 policijska službenika koji će nakon višegodišnjih zastoja u ovom procesu popraviti nacionalnu strukturu zaposlenih i otkloniti nezadovoljstvo koje je postojalo među građanima, ali i policajcima. Uz navedeno, ovih dana šaljemo na akademiju 28 policajaca i 12 mlađih inspektora. Do kraja godine planiramo školovati još jedan naraštaj od 30 polaznika. Sve su to načini kadrovskog jačanja MUP-a te pravljenja nacionalne ravnoteže.

 

Kad govorimo o višegodišnjim kadrovima u MUP SBŽ, treba svakako imati u vidu činjenicu da je među policajcima i policijskim službenicima još uvijek i dio onih koji su opterećeni ratnom prošlošću i postoji mogućnost da budu sudski procesuirani. Postoji li mogućnost da se ovakvi kadrovi uklone iz policije i tako eliminira mogućnost da svojim radom daju doprinos spektakularnim uhićenjima osoba koje kasnije bivaju oslobođene s jedne strane, a s druge stopiraju istrage protiv onih kojima je, prema dokazima, mjesto na optuženičkoj klupi jer su i sami duboko involvirani u cijeli proces?

- Nemam konkretnih saznanja o takvim osobama, u smislu koliko ih je točno. Ono što mogu sa sigurnošću potvrditi je da su zapošljavanje, kao i otkazi u policiji, definirani zakonom mimo kojeg ne možemo postupati. Postoji i unutarnja kontrola čiji se rad nastoji podići na višu razinu. Smatram kako je to način na koji bismo mogli riješiti ovaj problem.

 

Koliko će na rad MUP-a utjecati pojačanja koja ste dobili u volonterima i pripravnicima koje prima Vlada SBŽ, pa tako i sva njezina ministarstva?

- U MUP su primljeni 21 pripravnik i 40 volontera. Na taj način mladim i školovanim ljudima dajemo priliku za polaganje stručnog ispita i u konačnici pronalazak posla. Mislim da smo u ovakvoj vrsti angažmana svi na dobitku. Mi smo dobili mlade ljude, entuzijazam i svježinu koju sa sobom nose, a oni su korak bliže pronalasku posla.

 

Kakva je materijalna opremljenost MUP-a?

- Vrlo loša i njome sam izrazito nezadovoljan. Od informatičke opreme do opremljenosti PU i PP, kao i policajaca. Budući da smo ograničeni proračunom, pokušavamo kroz nekoliko projekata uštedjeti i ta sredstva usmjeriti u materijalnu opremljenost, istodobno poboljšavajući i stanje sigurnosti.

 

Koji su to projekti?

- Prvi od njih je elektroničko vođenje putnih naloga i servisiranja vozila. Analizom troškova u 2014. došli smo do podatka da je samo za servis vozila izdvojeno 330.000 KM. Iste godine nije kupljeno ni jedno novo vozilo, a za potrošeni novac mogli smo ih kupiti desetak. Ne želeći prejudicirati nečiju eventualnu odgovornost, elektroničkim vođenjem naloga i servisiranja vozila preventivno bismo spriječili bilo kakvu mogućnost zloupotrebe. Naš primjer slijedit će i druga ministarstva. Jedan od projekata za čiju realizaciju još čekamo “zeleno svjetlo” Vlade SBŽ je “Sigurna županija”. Podrazumijeva ugradnju videonadzora, odnosno sustava pametnih kamera u svakoj općini SBŽ, na sigurnosno zanimljivim lokacijama kao što su glavna raskrižja, trgovi i sl. Pametne kamere imaju softvere koji mogu očitati registraciju vozila i u realnom vremenu ovaj podatak iz kojeg se može iščitati niz sigurnosno zanimljivih podataka, od isteka registracije, podatka je li vozilo ukradeno, do toga je li vlasnik opasan za sigurnost i je li za njim raspisana tjeralica, te proslijediti policijskim patrolama. Na ovaj način mogli bismo napraviti značajan iskorak, prije svega, u rasvjetljavanju krađa automobila, ali i dr. kaznenih djela. Uz pomoć pametnih kamera bili bismo u mogućnosti naplatiti kazne i od stranih državljana te smatram da bi ovakav projekt, iako vrijedi pola milijuna KM, vrlo brzo sam sebe isplatio te počeo ostvarivati uštede. Njime bismo formirali i vrlo značajnu bazu podataka koja bi nam olakšala posao. Očekujem da će ga Vlada prihvatiti kako bismo što prije krenuli s realizacijom.

 

Ima li još projekata koji mogu ne samo ostvariti uštede i donijeti prihod u proračun već poboljšati i stanje sigurnosti tako što će povećati učinkovitost policajaca?

- Jedan od takvih projekata je uspostava sigurnosnog područja unutar zgrade MUP-a u Travniku. Dio je to objekta u kojem se, u suradnji s Tužiteljstvom i sigurnosnim agencijama, obrađuju strogo povjerljivi podaci. Bez opremanja i licenciranja sigurnosnog područja nismo bili u mogućnosti provoditi istrage za najteža kaznena djela. Drugi projekt je uvođenje videonadzora u sve objekte koje koristi policija, počevši od PP, PU do sjedišta MUP-a. Ostao sam zaprepašten činjenicom da zgrada MUP-a u Travniku nije bila pokrivena videonadzorom, posebno imajući u vidu da su upravo policijski objekti, a jedan od njih je u našoj županiji PU Bugojno, često bili meta terorističkih napada, od već spomenutog Bugojna do Zvornika i Zavidovića. To je, srećom, stvar prošlosti i sve PU i PP u SBŽ su pod videonadzorom, što će također doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti.

 

Pričati o stanju sigurnosti u SBŽ nemoguće je bez spominjanja vrlo teške ratne, ali i poratne prošlosti ovog inače vrlo osjetljivog područja FBiH koje mnogi zovu i kralježnicom BiH. Tapkaju li još uvijek u mjestu istrage o poslijeratnim ubojstvima hrvatskih povratnika i policajaca u Travniku?

- Iako su se posljednja ubojstva dogodila u lipnju i srpnju 1998. kada su ubijeni policajci Perica Bilić i Anto Valjan, ubojstvo je zločin koji ne zastarijeva i zato se ovo pitanje svakom ministru MUP-a postavlja i postavljat će vjerojatno sve dok svako od ubojstava ne bude rasvijetljeno. Pitanje je to koje svakako planiram aktualizirati jer zaista je riječ o zločinima koji ne zastarijevaju i čije su žrtve i dvojica policajaca. Istragu u ovim predmetima vodi federalni MUP.

 

Još jedno ubojstvo potreslo je područje središnje Bosne - ubojstvo Joze Kafadara u ljeto 2014. Ima li pomaka u istrazi o ovom ubojstvo?

- Ubojstvo Joze Kafadara dogodilo se na teritoriju ZDŽ-a. No, u istragu je aktivno uključen i MUP SBŽ. Ono što mogu kazati u ovom trenutku jest da je istraga u poodmakloj fazi i za očekivati je konkretne rezultate uskoro. /vecernji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa