.

VIDEO: Vlada razmatrala prijedloge pooštravanja mjera Kriznog stožera, pogledajte što je odlučeno

25 Ožujak 2021

Kako je i ranije pisao portal Vitez.info, Krizni stožer ministarstva zdravstva Kantona Središnja Bosna jučer je imao sastanak na kojemu su pripremili zaključke kojima traže od Vlade KSB da dodatno pooštri mjere.

Danas je održana sjednica Vlade KSB, na kojoj se raspravljalo o navedenim prijedlozima Kriznog stožera. Kako smo doznali nakon iscrpne diskusije odlučeno je da se o zahtjevima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KSB očituje Zavod za javno zdravstvo, odnosno predloži eventualne nove mjere i daljnje korake Kriznom stožeru, nakon čega će Vlada razmatrati usuglašene preporuke i mjere.

“Balans između ekonomije i zdravstva se uvijek radi, to su najteže odluke. Sačuvati zdravstveni sustav, sačuvati život i zdravlje ljudi kao prioritet, a onda i ekonomiju kako bi osigurali i potporu samom zdravstvenom sustavu”, kazao je, između ostalog, premijer KSB Tahir Lendo.


“U prošloj godini svi zahtjevi koji su došli iz zdravstvenog sektora na Vladu su bez ustezanja i zadrške podržani. Držimo zdravstveni sektor izuzetno važnim, to smo pokazali i kroz ovogodišnji proračun. Naravno da nam je i zdravlje svakog pojedinca izuzetno važno”, kazala je između ostalog ministrica financija, Mirjana Plavčić.

Klikom na sliku pogledajte izjavu ministrice Plavčić:


“Meni je obveza kao ministru iznijeti stav Kriznog stožera, što sam danas i učinio. Razumijem da postoje i ekonomski momenti, koji su bitni za funkcioniranje sustava, ali jednako kao netko tko predstavlja zdravstvo razumijem i probleme s kojima je zdravstveni sustav suočen”, poručio je ministar Anto Matić.

Klikom na sliku pogledajte izjavu ministra Matića:


“Mi smo u studenom prošle godine s istim mjerama stavili pod kontrolu epidemiološki val koji nas je u tom trenutku pogodio. Mjere se u međuvremenu nisu posebno mijenjale, a i ako jesu uglavnom su bilo dodatno pooštrene. Popustilo je poštivanje mjera, u tomu je velik problem. Represiju postojećih mjera treba podići na najveću moguću razinu. Što se tiče ovih zahtjeva situacija nije zakovana, ali nije dobro donositi paušalno odluke za koje ne znamo kakvu situaciju mogu prouzročiti. Dakle, kada Zavod za javno zdravstvo usuglasi neke prijedloge mjera s Kriznim stožerom mi ćemo kao Vlada sjesti i razmotriti ih. To može biti već sutra, prekosutra, sljedeći tjedan”, kazao je, između ostalog ministar Bojan Domić.

Klikom na sliku pogledajte izjavu ministra Domića:

Prema tvrdnjama našeg izvora, Krizni stožer je stava da, između ostalog, zabrana kretanja treba trajati od 18 sati navečer do 5 sati ujutro, kao i da bi trebalo pristupiti privremenom zatvaranju određenih djelatnosti, među kojima i ugostiteljskih objekata.

Sve ovo uvjetovano je teškom situacijom u zdravstvenim ustanovama na području Središnje Bosne, kao i povećanim brojem smrtnih slučajeva. Vjeruje se, kako doznajemo, da će situacija u narednim danima biti još složenija te da je nužno povući dodatne mjere.

izvor: vitez.info

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa