.

Milanović odlikuje generale iz BiH; Među dobitnicima i Travničanin Ilija Nakić

30 Srpanj 2020

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske što najveći broj njih doživljava konačnim ispravljanjem nepravde.

I to odličje uručit će Milanović za kojega vjerojatno većina generala ili pripadnika HVO-a kao hrvatski birači iz BiH nisu glasovali na izborima. Tu je inicijativu Milanović prihvatio u petak na sastanku s Generalskim zborom. Ceremonija dodjele odličja održat će se u Kninu 4. kolovoza.

 – Tamo će biti promaknuća, bit će odlikovanja. Bit će odlikovane gardijske brigade HVO-a koje su bile pod zapovjedništvom Hrvatske vojske u Oluji, koje su isto ginule za oslobađanje hrvatskog teritorija – rekao je danas Milanović.

Odličja će biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade Bruno Bušić, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću. Najuporniji u realizaciji ove inicijative bio je upravo general Ljubo Ćesić Rojs koji je prije godinu dana sličan dopis uputio Uredu predsjednika.

– Moje je srce veliko. U ime Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac je kao predsjednik taj dopis uputio prije točno godinu dana. Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravne kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko. Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR Herceg-Bosne – rekao je general Ćesić za Večernjak. Pojasnio je da je Milanović bez oklijevanja prihvatio inicijativu.

 – Moram vam priznati da nisam imao ugodniji razgovor. Predsjednik Milanović, koji je fajter, oduševio me. Obećao je da će se uloga HVO-a vrednovati i ispunio obećanje – dodao je Rojs.

Pri tome je podsjetio na izvještaj predsjednika Franje Tuđmana iz 1996. godine kako je više od 11.500 pripadnika HVO-a sudjelovalo u oslobodilačkim operacijama zajedno s više od 12.000 pripadnika Hrvatske vojske. Oslobađanje Hrvatske je zapravo započelo akcijom Cincar kada su 1994. godine oslobođeni Kupres i kupreška visoravan te se počelo s nizom operacija čiji je cilj bio okruženje srpskih snaga na području Krajine i njihova odsijecanja od BiH i Srbije. Stanko Baja Sopta bio je zapovjednik 2. gardijske brigade koja je sudjelovala u desecima akcija i operacija. Svake je godine u Kninu.

– Gardijske brigade HVO-a sudjelovale su kao okosnica glavnih snaga u oslobodilačkim operacijama Republike Hrvatske na području jugozapadne Bosne. HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji – ocijenio je general Zbora.

Po njegovim riječima, Hrvatske snage, koje su slomile srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, bile su presudne i za okončanje rata te sprječavanje novoga genocida.

– Hrvatske snage su praktično završile misiju UN-a i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća. Ono što se dogodilo Srebrenici i Žepi zajedničkom misijom hrvatskih snaga spriječeno je u Bihaću – ocijenio je general Sopta. Upitan je li time djelomično ispravljena nepravda i od zaborava oteta uloga HVO-a, Sopta je istaknuo kako je ključni dokument za to bilo obraćanje predsjednika Tuđmana iz 1996. godine u kojoj je precizno navedena uloga HVO-a.

Operacijama Cincar, Zima, Skok 1, Skok 2 i Ljeto koja je neposredno prethodila Oluji praktično je određen budući pobjednik.

– Mi smo 29. srpnja 1995. zauzeli Bosansko Grahovo, Glamoč i izašli prema Vitorogu koji je dominanta planina. Uloga HVO-a bila je velika i u strateškom i vojnom smislu – dodao je ovaj nekada prvi čovjek vojske Hrvata u BiH.

General Ilija Nakić, koji je zapovijedao 3. gardijskom brigadom, ocijenio je da se radi o ispravljanju nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane.

– Rekao bih da je ovo ispravljanje nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane. HVO je cijelu 1994. i 1995. godinu držao desnu stranu Livanjskog polja. Kako je god bilo vojniku HV-a na Dinari, tako je bilo i pripadnicima HVO-a na Goliji. U svemu smo posve ravnopravno sudjelovali u operacijama oslobađanja Hrvatske. Godinama nas nisu smjeli ni spomenuti, a sada smo sretni što se stvari mijenjaju – rekao je ratni zapovjednik brigade Jastrebova.

On smatra da su se ključne operacije za oslobađanje Hrvatske događale u BiH.

– Ključne operacije odvijale su se na prostoru BiH. Mi smo bili hrvatske snage, to najbolje govori o našem zajedništvu u ratu – rekao je i dodao kako očekuje da se to zajedništvo počne graditi i u budućnosti.

 

Vecernji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa