.

Danas se obilježava Svjetski dan planete Zemlje uz slogan ’Planeta protiv plastike’’

22 Travanj 2024

Svjetski dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijrkom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. aprila proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Dan planete Zemlje obilježava se svakog 22. travnja u više od 150 zemalja širom svijeta. Ove godine naglasak je stavljen na ‘’Planeta protiv plastike’’. Cilj je ukazati na ozbiljan problem zagađenja okoliša plastikom.

Uz ostale teme, najviše pažnje se ove godine poklanja ideji o postepenom ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi, s ciljem smanjenja proizvodnje plastike za 60% do 2040. godine. Odabrana tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu uporabu.

Širom svijeta proizvede se svake godine oko 380 milijuna tona umjetnog materijala. Ako se potrošnja plastike ne reducira, nerijetko završava u prirodi i morima. Tijekom vremena razgrađuje se do razine mikroplastike, štetne i za čovjeka i za okoliš.

Neophodna je globalna suradnja kako bi se ostvarile značajne promjene u smanjenju plastičnog zagađenja i zaštiti našeg okruženja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa