.

SREDIŠNJA BOSNA: Jutros novo podrhtavanje tla

03 Studeni 2019

Nakon jučerašnjeg zemljotresa jačine 5,1 stupanjeva po Richteru, tlo i dalje ne miruje.

Iako nema razloga za paniku, građani su prilično uznemireni i u bojazni od jačeg zemljotresa. Podrhtavanje je zabilježeno i sinoć iza 23,00 sata, te jutros oko 06 sati i 30 minuta. Ipak, najvjerojatnije da je riječ o seizmološkim gibanjima nakon potresa i slijeganju tla.

Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, jutros je u središnjoj Bosni zabilježen potres jačine 3,3 stupnja Richterove ljestvice. Epicentar je bio ponovno na Vlašiću, kao i jučer kada se zemlja zatresla čak 5,1 stupnjeva po Richteru.

Jutrošnji potres najintenzivnije se osjetio na području Travnika, Turbeta i Novog Travnika. Mještani Travnika komentiraju kako je potres trajao kratko, maksimalno pet sekundi, ali da je podrhtavanje mnoge probudilo i uplašilo. Svoje komentare ostavili su i građani Viteza, Jajca i Bugojna, poručivši da se osjetilo blago podrhtavanje.

Potresi ove jačine uglavnom ne izazivaju materijalnu štetu, ali s obzirom na to da dolazi nakon jučerašnjeg jačeg potresa, građani su na oprezu.

Podsjetimo zemljotres je jučer registriran u 15 sati 13 minuta, a epicentar se nalazio 14 kilometara od Turbeta na dubini od 5 kilometara.

U odnosu magnitude Richterove ljestvice i energije koju proizvode ljudske eksplozije, potres magnitude 5 po Richteru jednak je približno jačini eksplozije atomske bombe na Nagasaki. Potres magnitude 6 po Richteru približno je jednak eksploziji 1.000.000 tona TNT-a (jedna megatona).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/izvor/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa